Tudatos Fogyasztók

Minden ami érdekes, groteszk vagy torz modern fogyasztói társadalmunkból...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Archívum

Felvillanyozó szolgalmi jog

2010.12.09. 10:25 opensuse

Ki gondolná, hogy a telkét terhelhetik mindenféle, az ingatlannyilvántartásba be nem jegyzett "ősrégi", a 70-es, 80-as években keletkezett jogcím alapján. Pedig megtörténhet. Tipikus esete ennek a vezetékjog. A vezetékjogot az áramszolgáltató javára ráadásul most a szolgáltató kérésére bevezetik az ingatlannyilvántartásba is.

Érdemes felkészülni a legrosszabb eshetőségre is. Áramcsapásként érhet minket a földhivatali határozat, amelyen ellen ugyan 10.000 Ft eljárási illeték megfizetése mellett fellebbezni lehet, de igazából megsúgom, hogy értelme nincs. 

Mindez két dolog miatt is igazán elegáns gesztus a villamosenergiát szolgáltató cégek részéről:

1. a bejegyzés az egész ingatlanra történik, meghatározott méretben, de konkrét lehatárolás nélkül (így gyakorlatilag a tulajdonosnak a szolgáltató engedélyét kell majd kérnie a saját telkén elvégzendő bármely építési műveletre, hiszen egyébként az a vezetékjog gyakorlását korlátozhatná)

2. jogszabály alapján a vezetékjog speciális jogi természettel bír, ugyanis a főszabály alóli kivételként nem jár kártalanítás bejegyezése esetén

Ami pedig végképp vérlázító az egész történetben, hogy az ingatlan joggal terhelve (minek után ez már bejegyzésre is kerül) csak csökkent értéken lesz később eladható. Ezt a kárát az érintett tulajdonosoknak pedig aztán végképp senki nem téríti meg. Se az előző tulajdonos a 80-as évekből (hiszen az igények vele szemben már régen elévültek és bejegyzés híján lehet erről ő sem tudott), se a szolgáltató. Marad hát a casus nocet domini, boldognak egyáltalán nem nevezhető elve.

 

Szólj hozzá!

Címkék: felvillanyozó jog

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfogyasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr652503910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása