Tudatos Fogyasztók

Minden ami érdekes, groteszk vagy torz modern fogyasztói társadalmunkból...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Archívum

Juhúú vettem egy telket :)...ó ne...mi ez a számla...érdekeltségi hozzájárulás???

2010.12.03. 13:51 Jókissonka

 Jobban járunk, ha elővigyázatosak vagyunk, mielőtt veszünk egy ingatlant, építési telket!! Azt nem is kell mondanom, hogy első utunk a földhivatalba vezessen, ahol megnézzük, tényleg a tulajdonos akarja-e nekünk eladni, vajon van-e rajta haszonélvezeti, szolgalmi jog, vagy egyéb finomságok. Ház/lakás esetén érdemes egyik nagysikerű építész ismerősünket is magunkkal cipelni, ha meg építési telek vétele a cél, akkor pedig egy talajvédelmi szakértőt, vagy mérnököt, vagy nem is tudom hogy hívják pontosan azt akivel a telek talajának minőségét ellenőriztetni tudjuk. Mindegy. Persze lehetnek intő jelek, amelyeket magunktól is könnyedén észrevehetünk, pl a telek növényzete. Ha a közepén egy fűzfa szürke leveleit lengedezteti a szél, ugyan a látvány csodálatosan romantikus és melankólikus, azonban nem árt elgondolkozni...:) Olyat is hallottam már, hogy a talajban 10 méter mélyen cipők, igen, CIPŐK tömkelegét találták...És ha mindezt megtesszük, még akkor se biztos, hogy nem fürdünk be vele...hehe...akár szó szerint...

Rátérek a mai panasz lényegére. Szegény nő azzal hívott fel, hogy van egy telke, ahova nincs bevezetve a víz, és most fektetik le a vízvezetéket a telke előtt (tehát a telken kívül!) az utcában, és hozzátette, el akarja adni a telket, és nem is akar rácsatlakozni egyáltalán. Erre kapott egy számlát a helyi vízművektől, hogy fizessen be egy tetemes összeget "ÉRDEKELTSÉGI HOZZÁJÁRULÁS" címén. A kérdése egyszerű volt: jogos-e a követelésük? És egyáltalán ezt most miért???

A válasz: Sajnos igen. A jogszabályokkal most nem terhelek senkit, a lényeg, h létezik egy vízgazdálkodásról szóló törvény, mely szerint a vízgazdálkodási társulatok érdekeltségi területére eső ingatlanok tulajdonosai kötelesek ezt a förtelmet, azaz "érdekeltségi hozzájárulást" fizetni. Ráadásul ez adók módjára behajtandó köztartozás!

Na neee. Hát de. Rögtön felmerült bennem több kérdés: Ha nem a telkemen húzódik a vezeték, és rá se vagyok kötve, eshetek én az érdekeltségi területre? Válasz. Igen. És ki határozza meg az érdekeltségi területet? A helyi önkormányzat, mely koncessziós szerződést kötött az vízgazdálkodási társulattal...Hmmm...És ez is benne van az ingatlannyilvántartásban, UGYE?  NEM. Hahh. Akkor mégis egy egyszerű halandó hogy jár ennek utána?? Jaaj, bocsi, ez evidens...böngészd végig a vízgazdálkodási társulatok oldalait az érdekeltségi területüket kutatva...Ők egy kicsit könnyebben hozzájutnak a tulajdonosok névsorához :))

Egyet tehetünk: mindennemű adásvétel előtt tüzetesen, minden részletbe menően utánajárunk a dolgoknak!!! Legalább hívjunk fel egy fogyasztóvédelmis ismerőst! :)))

Ennyit mára. Tanulságos. Remélem sokan elolvassák.

Szólj hozzá!

Címkék: erdekeltsegi hozzajarulas

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfogyasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr662490547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása